Kış aylarında erken doğum riskine dikkat!

Screenshot 100Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kış aylarında erken doğum riskinin arttığını belirterek, anne adaylarına uyarılarda bulundu.
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kış aylarında anne adaylarının sık yaşadığı sorunlara ilişkin yaptığı araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. İHA’ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kış aylarında erken doğum riskinin daha fazla olduğunu belirterek, “Bu aylarda gribal enfeksiyonlar çok salgın hale gelebilmektedir. Buna bağlı olarak gebeliğin son aylarında şiddetli bir gribal enfeksiyona yakalandığında bu kan yoluyla bebeğe bulaşabilir. Rahim duvarının enfeksiyon kapması durumunda erken doğumu tetiklemektedir. Kış aylarında belli başlar öneriler doğrultusunda bebeğimizi korumamız gerekiyor. Bunların sebeplerinden birisi de hamile bayanlarda bağışıklık sisteminin biraz daha azaldığı ve kış aylarında bunun daha fazla olduğu gösterilmektedir. Bağışıklık sisteminin azalmasına bağlı olarak da enfeksiyona yatkınlık artmaktadır. Bu dönemlerde annenin bebeğini koruması için belli başlı önlemler almalıdır” dedi.

“ANTİBİYOTİK DOKTOR DENETİMİNDE KULLANILMALI”
Toplumda yaygın olarak kış aylarında antibiyotik kullanıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, antibiyotik kullanımının doktor denetimi olmadan kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Çoksüer, “Mümkün olduğu kadar doktor denetiminde ilaç kullanılmalıdır. Çünkü kullanıma bağlı olarak bağışıklık sistemi daha da kötü olmaktadır. Enfeksiyon riskini daha fazla artırabilmektedir. Özellikle pasif içiciliğe önem göstermeliyiz. Sigara içmeseniz bile o ortamlarda bulunmanız durumunda oda bebeğe geçerek bebeğin olumsuz etkilenmesini sağlıyor. Bu dönemlerde pasif içicilikten uzak durulmalıdır” diye konuştu.

“BOL SU VE C VİTAMİNİ TÜKETİLMELİ”
Kış aylarında bol bol su ve C vitamini tüketilmesi yönünde önerilerde de bulunan Çoksüer, şunları kaydetti:
“Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapmalıyız. Beslenmeye dikkat edilmelidir. Bol su ve C vitamini tüketilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Bu enfeksiyonlar biliyoruz ki dış ortamdan alınabiliyor. Ev havalanması ve ortam kokusundan da enfeksiyon geçebilir. Bunlar bebeği olumsuz etkiliyor. Gribal enfeksiyonun en önemli tedavisinin yatak istirahati, bol su ve mümkün olduğu kadar C vitamininden zengin sebze ile meyveleri tüketmek gerekir. Antibiyotik önerisinden anne adayları kaçınmalı. Doktor önerisi olmadan asla kullanmamalıyız.”

Yorum yaz