HASTANE DUVARLARI HİKAYELERLE DOLU

Diyarbakır’da özel bir hastanede ‘Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek’ alanında görev yapan Doç. Dr. Hakan Çoksüer’in hastalarının yaşadıklarını, hissettiklerini ve hayat öykülerini yazdıkları mektuplar, muayenehanenin duvarlarını doldurdu.
Doç. Dr. Hakan Çoksüer’in muayenehanesinin duvarları hastalarının öyküleri ile dolu. Tedavi ettikleri her hastadan öyküsünü yazmasını isteyen Doç. Dr. Çoksüer, bu öyküleri okuyan yeni hastaların moral ve motivasyon olarak olumlu etkilendiğini dile getirdi.

“HİKAYELER UMUT OLDU”
Her hastanın ayrı bir hikayesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, bütün hastalarının öykülerini kendisine yazdığını söyledi. Muayenehanenin duvarlarına yapıştırdığı hikayelerin yeni hastalara umut kaynağı olduğunu belirten Doç. Dr. Çoksüer, umudunu yitirmiş birçok hastanın bu öykülerle yeniden hayata tutunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Çoksüer, “Gebe kalan ve çocuk sahibi olan hastalarımızdan hepsinden duygu ve düşüncelerini almak için yazılarını, öykülerini alıyoruz. Buradaki amacımız bir sonraki sefer, özellikle kısırlık tedavisi görecek hastalarımız bunları okuduğunda, aynı durumdaki insanların duygu ve düşüncelerinin ne olduğunu gördüğünde bazı sıkıntıların burada kendinde görebiliyorlar. Daha iyi bir motivasyon kaynağı, daha iyi bir başarı olabilmesi için bunların daha iyi bir kaynak olduğunu görebiliyoruz. Özellikle bu bölgede kısırlık tedavisi gören hastalarımızda çok ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Ailevi baskılar olsun, eş baskısı olsun, diğer faktörler olsun buradaki tedavilerde başarıyı elde etmek için stresi yenmenin çok önemli olduğunu gördük. Burada duygu ve düşüncelere başvurmanın, duygu ve düşünceleri okumanın hastalarımız için inanılmaz bir motivasyon kaynağı olduğunu gördük” dedi.

“ÖYKÜLERDEN KİTAP YAZIP OKURLARA SUNDUK”
Kendilerine gelen bütün hikayeleri bir araya getirerek kitap yazdığını kaydeden Doç. Dr. Çoksüer, kitapla birlikte birçok insanın bu hikayelere ortak olacağını söyledi. Doç. Dr. Çoksüer, bu hikayelerin insana moral ve motivasyon kaynağı olduğunu umudunu yitirmiş bir hastasını örnek göstererek aktardı. Kitabını kesinlikle kar amacı gütmeden, tamamen insanlara yardımcı olmak için yazdığını vurgulayan Doç. Dr. Çoksüer, “Tabi biz burada da herkesin birer değişik öyküsü var herkesin kendine göre düşünceleri var, örneğin bir tane hastamız 42 yaşındaydı ve yaklaşık 7 defa tüp bebek tedavisi yapılmıştı. 7 defadan sonra hastada artık moral motivasyon kalmamıştı. Tesadüfen bir hasta refakatinde bize başvurmuştu. Burada bu yazıları okudu kendisinde bir şeyler olduğunu gördü yani kendisi için bir umut ışığı olabileceğini gördü. Bize başvurması ile sadece akupunktur tedavisi ile hastaya psikolojik destek tedavisi ile hastamıza destek olduk. Ve hasta 4’üncü ayın sonunda bize gebe olarak geldi, şu anda hastamız çocuğunu kucağına almış oldu. Tabi bunun mutluluğu da bizim için çok çok önemli. Biz hastalarımızda bunu gördüğümüzde motive oluyoruz, mutlu oluyoruz. Biz hekimlerin duyguları da çok önemli onun için bizim motivasyonumuz açısından da hastalarımızın duyguları ve düşünceleri çok önemli. Hastalarımızın duygu ve düşüncelerinden yararlanarak bir kitap çıkardık. Kitabımızda bize başvuran hastalarımızın hepsinin hikayeleri var. Kısırlık sıkıntıların nasıl olduğunu, hangi zorlu aşamalardan geçtiği öyküler var. Bu kitabı çıkarmamızda kesinlikle bir maddi kazanç yoktur. Biz burada tamamen hastaların öykülerinden yararlanıp diğer hastaların motive olması için kitabı yazdık” diye konuştu.

Yorum yaz